jueves, 31 de enero de 2019

Evervinum tasting: an introduction to the wine world / Cata Evervinum: una introducción al mundo del vino

On last sunday we hosted again a group of friends and wine lovers who wanted to learn a bit more about the awesome world of wine.


El pasado domingo recibimos de nuevo a un grupo de amigos que deseaban aprender un poco más sobre el fascinante mundo del vino.







As usual, we started with a presentation explaining the main concepts: tasting phases, ageing of wines, apellations of origin and so on...


Como habitualmente, comenzamos con una presentación para explicar los principales conceptos: las fases de la cata, la crianza de vinos, denominaciones de origen, etc...




Our guests were delighted with the Evervinum formula: four wines for four dishes. Los wines were chosen by our sommelier, María Córdoba, among the best valued for money: El Primer Paso from Dominio el Bendito Winery (Toro DO), Viña Gravonia from R. López de Heredia Winery (Rioja DO), Finca la Estacada Vintage from Finca La Estacada Winery (Uclés DO) and Juvé & Camps Pinot Noir brut Rosé (Cava DO).

The dishes to pair with: red pepper and ventresca tuna salad, taghliatelle with king prawns and spinach, Moroccoan tajine and pears baked in garnacha wine on milk cream.

Los platos para armonizar: ensaladilla de pimiento rojo y ventresca, tagliatelle con langostinos y espinacas, tajine marroquí y peras en reducción de garnacha sobre cama de crema de leche.



El Primer Paso is a 6 month barrel red wine. A fruity, harmonius, non-agressive wine for a Toro. Viña Gravonia is a classic Rioja white, French style with four years in barrel and a really good Parker score (93 points). The wine chosen for the main dish was Finca La Estacada, a crianza with 12 months in barrel. Classic, well-balanced, strong and personal wine made with tempranillo variety in American barrel. To finish we tasted a cava rosé, Juvé & Camps: fresh and fruity, delicate, delicious. 

El Primer Paso es un tinto roble con seis meses de barrica. Un toro afrutado, armonioso y nada agresivo. Viña Gravonia es un rioja clásico blanco, estilo francés con cuatro años de barrica y muy buena puntuación Parker (93 puntos). El vino escogido para el plato principal fue Finca La Estacada, un crianza de 12 meses de barrica. Clásico, equilibrado, un vino con fuerza, personal, elaborado con la variedad tempranillo en barrica de roble americano. Para terminar catamos un cava rosado, Juvé & Camps brut: fresco y frutal, delicado, delicioso.









No hay comentarios:

Publicar un comentario